Sunday 3 April 2011

Ngidam roti jala cicah kuah durian Yummy~

Tengah-tengah pregnant nih.. terasa nak makan macam2 benda. Tetiba terlintas di benak fikiran . Nak makan roti jalan cicah dengan kuah duarian a.k.a serawa durian. Saya x berapa gemar yang cicah kuah kari.... selalu makanan nih jumpa masa time bulan ramadhan jer. memandangkan ramadhan tahun nih due sy nak bersalin... bek sy makan awal2. kang kempunan. hoho.

okay ni dia resipi buat roti jala;

Bahan-Bahan
3 cawan tepung gandum (kebetulan hari tu buat cream puff guna tepung gandum yg sebaguna tu so, sy guna jer tepung tu)
2 1/2 sudu minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
sedikit pewarna kuning (kat rumah x der pewarna kuning, so sy guna serbuk kunyit jer)
3 1/2 cawan air

Cara-Cara
1. Blend sumer bahan kat atas tu sampai sebati.
2. Pastu boleh laaa g menjala. Kalau nak sonang gune kuali non-stick. Kalau susah nak jala mungkin anda boleh tambah air sikit lagi.
3. lepas jala atas kuali biarkan beberapa saat. tak yah terbalikkan okay. terus angkat dan gulung jer. Dah siap!


okay resipi kuah durian;
Bahan-Bahan
sebiji durian
santan asli 1 paket
sedikit daram
gula secukup rasa
gula merah ( kalau nak nampak warna kecoklatan)-tapi saya x letak pun.

Cara-Cara
1. Ambil isi durian, biji buang jer.. so nnt senang nak makan. heheh
2. Masukan pati santan dalam periuk. Kemudian tambah isi durian tadi, tambah pulak gula putih sikit dan akhir sekali sedikit garam bagi mengeluarkan lemak santan tu. Agak2 dah nak menggelegak tu tutup api. Dah siap!

No comments:

Post a Comment